Koy İsimleri Konulu Çalışma Tamamlandı

Sorumluluk sahamızdaki koylar ve adalar, geçmişten bugüne kadar farklı kişiler tarafından farklı isimlerle anılmakta, hatta seyir haritalarında bile bu isimler farklılık göstermekteydi.

Bazı koylara kız arkadaşının, eşinin ismini veren tekne sahipleri, bu isimleri kayalara yazmış ve o koyu ziyaret eden sonraki teknelerin de burayı o şekilde adlandırması konusunda etkilemişlerdi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi sorumluluk sahasındaki koy ve adaların gerçek yani eski isimlerini araştırmak ve böylece isimler konusunda standardizasyon sağlamak fikri üzerine, yönetim kurulu kararı alınmış ve harekete geçilmiştir.

Bölgede çalışmış olan eski kaptanlar; Dalyan, Ekincik, Göcek, Fethiye, Ölüdeniz ve Yediburunlar mevkilerinde faaliyet gösteren eski balıkçılar; seyir haritaları ve Google Earth görüntüleri; rahmetli Sadun Boro’nun Vira Demir isimli kitabı, koy ve adaların eskiden beri söylenegelen isimlerinin tespiti konusunda kaynak olarak kullanılmıştır. Zira Sadun Boro da kitabını yazarken o dönemin eski balıkçılarından yardım aldığını belirtmiştir.

Sonuç olarak Ekincik’ten başlayıp Patara plajının ortasındaki Eşen çayı ağzına kadar olan sorumluluk sahamızdaki koyların ve adaların eski ve gerçek isimleri bu çalışma sonucu belirlenmiştir.

Bu çalışma neticesinde belirlenen noktalar koordinatları ile birlikte kayıt altına alınmış, harita ve Google Earth üzerine işaretlenmiş, çeşitli mecralarda kullanılmak üzere baskıya hazır şekilde dijital kopyası hazırlanmıştır. Bir örneği 1,5 m x 1,5 m boyutunda bastırılarak Fethiye İlçe Turizm Müdürlüğü Binasına asılmıştır.

Bu vesile ile kendilerine teşekkür eder, destek sağlayan tüm kişi ve kurumlara şükranlarımızı sunarız. Önümüzdeki süreçte gerek tekne sahipleri, gerekse sektörün diğer paydaşları olan resmi ve sivil kurumlarla paylaşılıp, bundan böyle koy ve adaların gerçek isimleri ile anılmasını sağlayarak bir standart getirilmesi konusundaki çalışmalarımız devam edecektir.

Tüm Sliderlar