• Anasayfa
  • |
  • HAYALET AĞLAR TEMİZLENDİ

HAYALET AĞLAR TEMİZLENDİ

Fethiye’de Hayalet Ağları Temizleme Etkinliği Düzenlendi

Muğla’nın Fethiye ilçesinde Fethiye Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü, Deniz Ticaret Odası, Turmepa, Rotary Kulübü, 2440 Bölge Dalış Hobi gurubu ve Eurepean Divig Center Fethiye’nin katılım ve katkıları ile “Denizlerimizi Hayalet Ağlardan temizliyoruz” etkinliği düzenlendi.

Deniz canlılarının hayatını tehdit eden hayalet ağlar, Fethiye’de düzenlenen kampanya ile temizlendi. Fethiye Rotary Kulübü, Deniz Temiz Derneği/TURMEPA, Fethiye Belediyesi, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi İşbirliğinde gerçekleşen organizasyonda bir millik alanda bulunan hayalet ağlar dipten çıkarıldı. Etkinlik için Fethiye İskelesi’nden hareket eden tekne ile açılan dalgıçlar, Dalyan Koyu ve Sarıgerme Koyu arasında 18,5 metre derinlikte bulunan hayalet ağlarını tek tek temizlediler. Fethiye Rotary Kulübü, Deniz Temiz Derneği/TURMEPA ve İMEAK DTO Fethiye Şubesi yetkililerinin de katıldığı temizlik kampanyasında; deniz canlılarının yaşamını tehdit eden hayalet ağlar konusunda balıkçıların daha duyarlı olmaları istendi.

Konu ile ilgili yapılan ortak açıklamada; “ Projenin hedefine ulaşması öncelikle balıkçılarımızın konuya duyarlı olmasına bağlı olacaktır. Su kaynaklarımızın sınırsız olmadığı ve korunması gerektiğini balıkçılarımız bildiğinden, bu kaynaklardaki su ürünlerini gelecekte avlayabilmek ve yeni nesillere aktarabilmek için av aracı kayıplarını en aza indirmeleri, riskli alanlarda av aracı kullanmamaları av aracı çatışmalarını en aza indirmeleri, kendi aralarındaki diyaloğu artırmaları, kullanımı yasak olan av araçlarını kulanmamaları gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

“Hayalet Avcılık Nedir” ile ilgili yapılan açıklamada da “Ticari ya da amatör amaçlarla avlanırken, takılan, yırtılan, kopan veya genel olarak kaybedilen av araçlarının insan kontrolü olmaksızın sucul organizmaların (yengeç, balık, kaplumbağa, deniz memelileri, su kuşları v.b) ölümüne neden olması durumuna “hayalet avcılık” denir. Denizlerde veya iç sularda kayıp av araçları ve onların parçaları, kaybolduktan sonra da suda bozulup parçalanıncaya kadar avcılık faaliyetlerini devam ettirirler. İşlevleri kısa vade de olmasına rağmen önemli derecede ve etkili bir şekilde ava devam ederler. Ölen türlerin vücutları, parçalanmış organları ve bunların kokuları, yem etkisi yaparak etraftaki hedef dışı türleri de ağa doğru çekmektedir. Sonuç olarak kaybolan bu avcılık takımlarının içleri ve çevreleri iskeletlerle dolu olmasından dolayı bu olaya “hayalet avcılık” adı verilmektedir” denildi.