Yoğun Tempomuzu Şubat Ayında da Hız Kesmeden Sürdürdük

Şubat ayını geride bıraktık. Halk arasında baharın gelişini temsil eden cemreler önce havaya ve suya düştü, 5-6 Mart’ta son cemre toprağa düşecek. İlkbahar yılın en güzel mevsimlerinden birisidir. Soğuk ve uzun kış gecelerinin ardından uzayan günler ve daha sık görülmeye başlayan güneş insanın içini ısıtır, huzur ve mutluluk verir.

Küresel ekonomide de yakın dönemde yaşanan dalgalanmaların ülkemize olumsuz etkileri yerini dinginliğe bıraktı. Artık faiz tartışmaları gündemden önemli ölçüde düştü, aynı şekilde döviz kuru da istikrara kavuştu. Şimdi en önemli gündem olan enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara indirmek için uğraş veriliyor.

Bizler, sektörümüzün sorunlarına çözüm aramak amacıyla Şubat ayında da yoğun tempomuzu hız kesmeden sürdürdük.

7 Şubat’ta Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Mehmet Kasapoğlu, 9 Şubat’ta İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, 21 Şubat’ta ise Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati ile 3 önemli görüşme gerçekleştirdik, sektörümüzün sorunlarını ve çözüm önerilerimizi ilk elden iletme fırsatı bulduk.

Sayın Süleyman Soylu’ya yaptığımız ziyaretin akabinde 14 Şubat Pazartesi günü, İçişleri Bakanlığından, sorunlarımızla ilgili Daire Başkanlarının da yer aldığı bir heyet Odamızı ziyaret etti ve konularımızı karşılıklı değerlendirdik. Sunduğumuz konular arasında yer alan özellikle gemiadamlarının giriş çıkış işleri ve vize talepleri ile konsolosluk vizesine tabi ülkelerin gemiadamlarına ilişkin Göç İdaresiyle yapılan yazışmalar konularında önümüzdeki günlerde olumlu gelişmelerin olacağını değerlendirmekteyim.

Sayın Nureddin Nebati ile yaptığımız görüşmede de ekonomideki son dönemde devreye alınan uygulamalar ve sektörel sorunlarla ile ilgili kapsamlı bir istişarede bulunduk.

Her üç ziyaretimizde de bizleri çok sıcak ve yakın karşılayan Bakanlarımız Sayın Kasapoğlu, Sayın Soylu ve Sayın Nebati’ye sektörümüz adına teşekkürlerimi sunuyorum.

Şubat ayında bir önemli toplantıyı da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile yaptık. TOBB’a bağlı Oda/Borsa Başkanları ve Sektör Meclis Başkanlarının katılımıyla çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen istişare toplantısında, firmaların ve sektörlerin yaşadıkları sıkıntıları ve çözüm önerilerini Sayın Kavcıoğlu’na iletirken, gündemdeki ekonomik konulara ilişkin karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk.

Şubat ayında güzel bir haberi de Aliağa’dan aldık. Ülkemizdeki dökme yük elleçlemesinde önemli bir yere sahip olan Aliağa'da uğraksız geçiş yapan gemilere, transit hükümleri bozulmadan yakıt ve kumanya verilebilmesi amacıyla 2018 Yılından itibaren Odamızca yapılan yazışmalar ve girişimler sonucu Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Aliağa Gümrük Müdürlüğü’nün yazısıyla bu hizmetlerin belli düzenlemeler kapsamında uygun bulunduğu bildirildi. Yeni uygulamanın, Aliağa’daki üyelerimiz için hayırlı olmasını diliyorum.

Yine Şubat ayı başında Odamızın organizasyonuyla “Dalış Turizmi Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı”nı gerçekleştirdik. Dalış turizmi işletmelerinin sorunlarının değerlendirilmesi ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla düzenlenen Çalıştaya, yeni seçilen Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Oğuz Aydın ile Odamızın 46 No’lu Dalış Turizmi Faaliyetleri ve 48 No’lu Su Üstü Aktiviteleri Hizmetleri Meslek Komitelerinden dalış turizmi ile iştigal eden üyelerimiz katıldı. Fevkalade yararlı bir toplantı yaptık. Akabinde üyelerimizle birlikte Federasyon Başkanı Oğuz Aydın’a hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk. Dalış faaliyetleri ile Sualtı Sporları Federasyonu’nun yakın bir ilgisi bulunuyor. Bu görüşmeler neticesinde önümüzdeki dönemde güzel gelişmelerin yaşanacağını düşünüyorum.

Bu arada, şirketlerin 2017-2019 arası 2 yıllık ciro artışı dikkate alınarak belirlenen “TOBB Türkiye 100” listesine sektörümüzden 3 şirket girmeyi başardı. Bu şirketlerimize ödülleri Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş’un teşrifleriyle Ankara’da düzenlenen törenle takdim edildi. Bu ödülleri çok önemsiyorum, şirketlerimiz büyüdükçe ekonomimiz büyüyecek. Ülkemizin kalkınmasına, büyümesine, istihdamına katkı sağlayan şirketlerimizin kurucuları, yöneticileri ve çalışanlarını yürekten tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

Bu ay 8 Mart’ta Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayacağız. Son yıllarda emek yoğun bir meslek olan denizcilik mesleğinde de çalışan kadın sayısının artışını fevkalade sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Bu vesile ile denizcilik sektörü başta olmak üzere tüm çalışan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.

18 Mart’ta, Çanakkale Zaferi’nin 107. yıldönümüne erişeceğiz. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanımız için canını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Mübarek üç ayların 2. kandili olan Miraç Kandili’ni 27 Şubat’ta kutladık, 17 Mart Perşembe akşamı da Berat Kandili’ni idrak edeceğiz. Mübarek gecelerin, ülkemize, İslam alemine sağlık, huzur ve hayırlar getirmesini dilerim.

Kalın sağlıcakla…