• Anasayfa
  • |
  • Okyanusu geçtik derede boğulmayalım

Okyanusu geçtik derede boğulmayalım

Hayatımızı kâbusa çeviren, iş ve yaşam rutinimizi alt üst eden COVID-19 salgınının ülkemizi direkt etkilemeye başlamasından bu yana dört ay geçti. Maalesef, henüz bu hastalığı tedavi edecek etkili bir ilaç bulunamadı, aşı geliştirilemedi. Salgının tavan yaptığı dönemi, dünyanın gelişmiş birçok ülkesiyle kıyasladığımızda çok başarılı bir şekilde atlattığımız gerçektir. Bugünlere Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, Sağlık Bakanımızın yönetiminde, sağlık çalışanlarımızın üstün birikim ve gayretiyle geldik. Bu başarının sonucunda Haziran ayı itibarıyla normalleşme dönemine adımımızı attık. Ancak son günlerde vaka sayısı ve yoğun bakıma alınan hasta sayısındaki artışlar, salgında yeni bir dalga mı geliyor endişesi yarattı. Hayatımızı normale döndürmeye başlamışken, yaşanan bu durum maskemesafe- hijyen kuralının ne kadar önemli ve uyulması zorunlu olduğunu bize gösterdi.
Dünya artık küresel tedarik ve değer zincirinde yeni adres arayışları içinde. Ticaret yolları ve merkezlerinde değişiklikler ortaya çıkacağı gün gibi aşikar. Türkiye bu anlamda gerçek bir potansiyel sunuyor. Milletçe el ele vererek bu tarihi fırsatı değerlendirmemiz gerekiyor. Bir yandan işimize dört elle sarılırken, diğer yandan bu yeni dönemin kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalmamız büyük önem taşıyor. Aman kazanımlarımızı heba etmeyelim. Sosyal mesafe ve kişisel korunmaya ilişkin gerekli özeni göstermemiz durumunda normalleşme sürecinde başarı şansımız da artacaktır.


DENİZLERİMİZDEKİ BAĞIMSIZLIĞIN 94. YILI


Temmuz ayı denizciler için önemli bir ay… Kurtuluş Savaşı sonrasında ekonomik kalkınma hamleleri yapmaya başlayan genç Türkiye Cumhuriyeti, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren “Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Karasuları Dahilinde İcrayı Sanat ve Ticaret Hakkındaki Kanun” ile Türkiye karasularında kabotaj hakkını tamamen Türk vatandaşlarına ve firmalarına vermiştir. Kabotaj sadece bir yasanın adı değil, aynı zamanda tam bağımsızlığımızı kutlayacağımız bir gündür. Türk denizciliği bugün ulaşmış olduğu düzeyi, Cumhuriyet’e, Cumhuriyet’in kazanımı olan Kabotaj Kanunu’na, o ilk yılların inanılmaz çabalarıyla elde edilen düzenlemelere ve sonuçlarına borçludur.
Bugüne kadar gerçekleştirilen tarihi reformlar doğrultusunda denizcilikte etkin ve saygın bir konuma geldik. Türk sahipli deniz ticaret filomuz bundan 17 yıl önceye göre üç katı üzerinde büyüyerek 28 milyon 700 bin DWT büyüklüğe ulaşmıştır. Denizcilik sektörü, büyüklük olarak ülke ekonomisine yaklaşık yüzde üç civarında katkı sağlayan bir sektör haline gelmiştir. Bu rakamlar yeterli mi, hayır... Milli gelir içinde denizciliğin katkısını en az iki katına çıkarmamız, dünya denizciliğinden daha fazla pay almamız, ülke olarak dünya denizciliğinde lider 10 ülke arasında yer almak öncelikli hedefimiz olmalıdır. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, bütün şehitlerimizi, bu mesleğe emeği geçen ve ebediyete intikal eden tüm denizcilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, bu sektörün gelişmesinde ve ilerlemesinde emeği geçen tüm denizcilerin ve tüm halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutluyorum.
Haziran ayında denizcilik öğrencilerinin COVID 19 salgını nedeniyle aksayan staj eğitimleri ile ilgili girişimimiz olumlu sonuçlandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’mızla yaptığımız görüşmeler neticesinde, denizcilik eğitimi veren okullarda öğrenim gören güverte sınıfı öğrencilerini kapsamak üzere eş değer staj uygulamasına gidildi. Buna göre, bu gruptaki öğrencilerin, stajlarının iki aylık bölümünü, deniz eğitim süresinden sayılmak üzere denizcilik işletmelerinde yapmalarına müsaade edildi. Bakanlığımıza, bu çalışmaya gösterdiği hassasiyet ve sonuçlanmasından dolayı teşekkür ediyorum. Haziran ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’mızda görev değişimleri de oldu. Denizcilik Genel Müdürlüğü görevine Sayın Ünal Baylan, Yardımcılığına ise Sayın Burak Aykan atandı. Müdürlüğe vekalet eden Sayın Ahmet Selçuk Sert’e görevi boyunca sektörümüze gösterdiği yakın ilgi ve alaka nedeniyle teşekkür ediyorum. Yeni Genel Müdür Sayın Ünal Baylan’a ve Yardımcısı Sayın Burak Aykan’a da yeni görevlerinde başarılar diliyorum. Odamız ile Bakanlığımız arasındaki yakın işbirliği ve çalışmanın kaldığı yerden devam edeceğine olan inancımı dile getirirken, kendilerine her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu ay, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 4. yıl dönümünü idrak ediyoruz. Yakın tarihimizde ülkemizin bekasına karşı hain terör örgütünün kalkıştığı en vahim olayların başında gelen bu kalkışmayı geri püskürten, vatanı ve bayrağı uğruna canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum.
Kalın sağlıcakla…