Limanda demir atıp, fırtınanın geçmesini bekleyemeyiz…

‘Hepimiz aynı gemideyiz’, bu gemi Türkiye gemisidir. Dünyada uzun zamandır yaşanan küresel ekonomik fırtına ile beraber esen sert rüzgarlardan dolayı, deniz patladı ve bu küresel fırtınadan Türkiye gemisi de nasibini aldı. Son zamanlarda Türkiye’ye uygulanmak istenen yaptırımlarla birlikte deniz iyice kabardı ve Türkiye gemisi fırtınalı bir denizde seyrediyor. Ama kimsenin kuşkusu olmasın, gemimiz sağlam, mürettebatımız deneyimli, Allah’ın izniyle biz bu fırtınadan alnımızın akıyla sağ salim çıkacağız.

Gemimizi de güvenilir limana yanaştıracağımızdan kimsenin endişesi olmasın.

Kıran kırana küresel rekabetin yaşandığı bir dünyada, küresel oyuncularda oyunu buna göre oynuyor. Biz de oyunumuzu bu kurallara göre oynayacağız. Limanda demir atıp fırtınanın geçmesini beklemeyeceğiz, gemimize de, mürettebatımıza da güveniyoruz; tornistan yok, tam yol ileri demeye devam edeceğiz. Yeter ki; birlik beraberlik ahengimizi bozmadan doğru bir rotayla yolumuza devam edelim, doğru strateji ile seyredelim, her şey yoluna girecektir.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olduktan sonra, uluslararası karar vericilerle yani oyunu kuranlarla aynı masada oturmanın çok önemli avantajlarını yaşıyoruz. Sadece kararı uygulamıyoruz, karar alınmasına da müdahil oluyoruz. Bunun siyasi ve ekonomik olarak önemli katkılarını yaşıyoruz, en üst düzeyde kendimizi anlatma fırsatı buluyoruz. Geçen günlerde TOBB adına, Karadağ Ekonomi Odası’nın konferansına katıldık. Bu konferansa çok üst düzey bir katılım vardı. Karadağ Ekonomi Odası Başkanı Vlastimir Golubovic`in ev sahipliğinde düzenlenen forumun açılışını, Karadağ Cumhurbaşkanı MiloDukanovic ve Avusturya Şansölyesi Sebastian Kurz gerçekleştirdi.

Batı Balkanların Avrupa Birliği’ne entegrasyonu ve ülkelerin AB düzleminde bulundukları son durum üzerine yapılan açılış konuşmalarından sonra, Karadağ Başbakanı Dusco Markovic, Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, Makedonya Başbakan Yardımcısı Koco Angjusev ve Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, ülkelerinin AB adaylık ve potansiyel adaylık süreçlerine dair açıklamalarda bulundular. Bu konferansta, Kosova Ticaret Odası Eski Başkanı Safet Gerxhaliu moderatörlüğünde gerçekleştirilen ve EUROCHAMBRES CEO’su Arnaldo Abruzzini ile Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marko Cadez`in yer aldığı panelde, TOBB’un ve Türkiye’nin AB vizyonunu anlattık, birebir görüşmeler gerçekleştirdik. Burada karar vericilerle aynı masada oturmanın ne kadar avantajlı olduğunuda bire bir yaşadık. Bu bir seferberliktir, bütün STK’larımızın uluslararası en üst platformlarda görev almaları, karar vericilerle aynı masanın etrafında olmaları için çaba sarf etmeleri gerekir. Bize dayatılmaya çalışılan bu yaptırımları, bu tip lobi faaliyetleriyle daha kolayı aşacağımıza inanıyoruz.

Zira enflasyonla da, diğer ekonomik bütün konularla ilgili de mücadeleyi ne tek başına kamu, ne de tek başına özel sektör yapabilir. Tüm bu sıkıntıları aşmak için Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından hazırlanan ve Bakanımız Sayın Berat Albayrak’ın liderliğinde başlatılan Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’nı son derece önemli buluyor ve destekliyoruz. Sorumluluk ve görev hepimizindir. Fiyat istikrarı, makroekonominin durumunu yansıtan en önemli göstergelerden biridir. Ülkemiz, 2002’den sonra mali ve siyasi istikrarla birlikte fiyat istikrarı konusunda da çarpıcı bir iyileşme elde etmiş, enflasyon, tek haneli seviyelere düşmüştür.

Zor bir süreçten geçiyoruz. Bu oyunun bir ayağı da, topyekun devletimizin yanında olmaktır. Enflasyonla mücadele; aynı zamanda işsizlikle, yüksek maliyetlerle de mücadeledir. Türk özel sektörü, devletimizle birliktefaizle ve artan girdi fiyatları ile savaşarak, birlikte topyekûn bir duruş sergileyerek, elini taşın altına koymalıdır. Hepimiz tek yürek ve tek ses olursak, enflasyonla mücadelede de netice alacağımıza eminiz. DTO olarak tüm üyelerimizin desteğini ve bu kampanyaya katılımlarını bekliyoruz. İnanıyoruz ki, kamu ve özel sektör arasındaki bu güçlü koordinasyon ve istişareyle içinden geçtiğimiz bu zorlu süreci de geride bırakacağız.

Hep kötü şeyler olacak değil tabii, güzel şeyler de oluyor. Odamız, uzun yıllardır kabul edilmeyi beklediği Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu’na nihayet asil üye olarak kabul edildi. Bununla ilgili Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan’a katkı ve desteklerinden dolayı bir teşekkür yazısı gönderdik. Kurul üyeleri ile birlikte küresel rekabette büyük önem arz eden maliyet, hız ve kolaylık unsurlarının ulusal ve uluslararası ticaretimize olumlu yansıması için rekabetçi ve uygulanabilir kararlara imza atacağımıza eminiz. Diğer taraftan sektörümüzün çok önemli STK’lardan biri olan TÜRKLİM’de bir seçim süreci yaşandı. Bayrağı Hakan Genç devraldı. Hakan Genç ve ekibini tebrik ediyor ve başarılar diliyoruz.

“Niyeti halisane olanın sonu selamettir” diyerek, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum…