• Anasayfa
  • |
  • 2021 Yılına Sağlıklı ve Mutlu Günlere Kavuşma Umuduyla Başlıyoruz

2021 Yılına Sağlıklı ve Mutlu Günlere Kavuşma Umuduyla Başlıyoruz

2021 Yılına Sağlıklı ve Mutlu Günlere Kavuşma Umuduyla Başlıyoruz

Günler su gibi akıp geçiyor, çok zor bir yılı geride bıraktık. 2020 hiç kolay olmayan bir yıl oldu. Çin’de ortaya çıktığı duyurulan, ilk başta Çin ve çevresini bölgesel olarak etkileyeceği tahmin edilen, bununla birlikte öngörülemeyen bir hızla tüm Dünyayı etkisi altına alarak küresel bir salgına dönüşen ve Mart 2020’den itibaren pandemi olarak ilan edilen Covid-19 salgınının etkilerini hala yaşıyoruz.

Çok zor süreçlerin ardından dünya hiç görmediği bir düzene girdi. Salgın nedeniyle  evlere kapandık, üretim mekanizmaları durdu. İş toplantılarımızı, çocuklarımızın eğitimlerini, mezuniyet törenlerini hatta evliliklerini bile online yapmak zorunda kaldık. Oturduğumuzdan, konuştuğumuzdan, yediğimizden, bir şey anlamadık. Çok yakınlarımızı maalesef kaybettik.

Salgının ciddiyetinin anlaşılmasının ardından Deniz Ticaret Odası olarak biz de daha önce eşi benzerine rastlamadığımız, bilinmezlerle dolu, hassas süreçle var gücümüzle mücadele etmeye, sorumluluklarımızı eksiksiz yerine getirmeye çalıştık.

Pandeminin ilan edilmesiyle birlikte meslek komitelerimiz ve üyelerimizden gelen sorunları büyük bir titizlikle topladık. Çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile birlikte sorunların giderilmesi, vereceği hasarın en alt düzeyde  tutulması amacıyla hızlı davranmaya gayret ettik, ilgili bakanlıklarımız ile en üst düzeyde işbirliğine giderek çok yakın çalıştık. Devletimiz de, sorunların çözümü noktasında yanımızda oldu. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümetimiz, salgının ekonomik etkilerini azaltmak için birçok kesimin beklediği fevkalade önemli destekler içeren paketler açıkladı. Tamamına olmasa bile sorunlarımızın büyük bölümüne çözümler üretildi.  

Yeni bir yıla başlarken, yine önümüzde bazı belirsizliklerin olduğu bir süreçten geçiyoruz. Salgın, ikinci hatta üçüncü zirvesini yapıyor. Ancak bu sefer daha umutluyuz. Önümüzü daha iyi görebiliyoruz. Salgına karşı etkili oldukları bildirilen aşılar birbiri ardına kullanılmaya başladı ve etkileri konusunda iyi haberler alıyoruz. Ülkemizde de aşılama çalışmaları başlamak üzere… Eldeki mevcut ilaçlarla tedavi konusunda da sağlık ekipleri çok daha tecrübeli hale geldi. Özellikle erken teşhiste hastalık artık daha kolay tedavi edilebiliyor.  

Her ne kadar Covid-19’un olumsuz etkilerinin bir müddet daha sürmesi öngörülse de, artık Mayıs- Haziran ayı itibarıyla bu beladan kurtulmuş olmayı ümit ediyoruz. Bu da önümüzdeki yıla çok daha iyimser bakmamıza neden oluyor. 

Geçtiğimiz yılı sektörümüz açısından değerlendirdiğimizde; şükretmeyi bilmemiz gerektiğini düşünüyorum.  Deniz turizminde 1-2 alt sektörümüz haricinde diğer sektörlere nazaran görece daha iyi bir dönem geçirdiğimizi söylememiz lazım. Tabii ki beklediğimiz, planladığımız hedeflere ulaşamadık. Ama tüm sıkıntılara rağmen sektörlerimiz çarklarını döndürebildiler.  Taşımacılık, gemi inşa, limanlarımız Nisan-Mayıs ayında beklediğimiz kadar kötü bir durum yaşamadılar.

Kendi açımdan da geçtiğimiz yılın şöyle bir çetelesini tuttuğumda; pandemi koşullarına rağmen Deniz Ticaret Odası ve TOBB toplantıları, Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyet Toplantıları, ziyaretler, kabuller, on line toplantı ve konferanslar olmak üzere bir yılda tam 454 faaliyete katıldığımı görüyorum.

Deniz Ticaret Odası yönetimi olarak geçtiğimiz yıl 46 yönetim kurulu toplantısı yaptık. Bir yılda 52 hafta olduğunu düşünürsek, tatil ve bayramları da çıkarttığımızda, pandemi dönemi olmasına rağmen bazıları on line olmak üzere düzenli olarak toplantılarımızı gerçekleştirdik. Yine pandeminin ilan edilmesinin ardından Meclis toplantılarımızı video konferans yöntemiyle yapmak zorunda kaldık. Önümüzdeki süreçte bir müddet daha Meclis toplantılarımızı bu şekilde sürdüreceğimizi öngörüyorum. Keza yılda 2 kez yaptığımız Müşterek Meslek Komite toplantılarımızı online olarak gerçekleştirdik.  

Odamız Sıfır Atık Belgesi Aldı

Önümüzdeki süreçte çevre konusu Dünya’nın öncelikli olarak ele alacağı konuların başında gelecek. Odamız da, Aralık ayı itibarıyla Sıfır Atık Belgesini aldı. Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayesinde 2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya geçirilen Sıfır Atık Yönetimi Projesi kapsamında Deniz Ticaret Odası olarak üzerimize düşeni yaptık. Bu yönetimi uyguladığımız belirten belgemizi aldık. Bundan sonraki hedefimiz şubelerimizde de aynı şekilde sıfır atık yönetimini hayata geçirmek ve üyelerimizi de bu yönde desteklemek, onlara bu yönde tavsiyede bulunmak olacak.

Üzücü olayları, acılarıyla keyfimizi kaçıran bir yılı geride bırakırken, aydınlık ve mutlu yarınlara ulaşma umutlarımızı canlı tutarak 2021 yılına başlıyoruz. Her ne olursa olsun yaşam sevincimizi koruyacağız, hayata daha çok tutunacağız ve birbirimize daha çok destek vereceğiz. Bundan sonra da her zamanki kararlılığımızla, çalışmaya, üretmeye ve daima umudumuzu korumaya devam edeceğiz. İnanıyorum ki, salgının kontrol altına alınmasından sonra ekonomik kayıplar hızla telafi edilecek, çok hızlı bir düzelme olacaktır. Ülkemiz de, bu zorlu süreci de mümkün olabilecek en az hasarla atlatarak, normale dönecektir. Unutmayalım ki her kışın ardı bahardır!

Yüce Rabbimden bizlere böyle bir sene daha yaşatmaması temennisiyle 2021 yılının ülkemize, dünyamıza ve tüm insanlığa önce sağlık ve huzur, ardından bereket ve refah getirmesini diliyorum.

Kalın sağlıcakla…