IMO Kutup Kodu

Kutup Bölgeleri'nin deniz taşımacılığı için nasıl bir potansiyel taşıdığı, taşımacılık pratiği üzerinde ne yönde bir değişim yaratacağı ve bunun çevreye etkileri denizcilik dünyasını en fazla meşgul eden güncel konuların başında geliyor. Bu çerçevede, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO – International Maritime Organisation), 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen Kutup Sularında Faaliyet Gösteren Gemilere Yönelik Kod diğer bir deyişle Kutup Kodu'nu kabul etti. IMO, bu kodla olası sorunları en aza indirmeyi ve en başarılı uygulamaları yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

Kutup Kodu; tasarım ve donanım, denizcilerin eğitimi ve kıyafetleri, yön tayin etme, arama ve kurtarma çalışmaları gibi konuların yanı sıra Kutup Bölgesi'nin kendine özgü iklim ve çevre özelliklerine ve çevreyi olumsuz etkilerden koruma adına yapılabileceklere yer veriyor.

IMO'nun internet sitesinden alınan ve Türkçeye çevrilen ekteki görselde, Kutup Kodu'nun "Kutup Suları'nda Güvenli Seyir" için belirlediği uygulamalarla ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Kutup_Kodu_PDF.pdf