Gemi Yakıtlarının Miktar ve Kalitelerinin Tanımlanmasına Yönelik Anket

Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) tarafından Odamıza gönderilen 06.05.2021 tarihli e-posta yazısında,

BIMCO, Uluslararası Denizcilik Örgütü (ICS), Uluslararası Kuru Yük Gemisi Sahipleri Birliği (INTERCARGO) ve Uluslararası Bağımsız Tanker Sahipleri Birliği (INTERTANKO) tarafından yürürlükte olan küresel kükürt sınırlamalarına ilişkin yakıtların kalite ve miktarının tanımlanmasına yönelik yeni bir anket formu oluşturulduğu bilgisi paylaşılmaktadır. 2020 yılının ilk çeyreğinde düzenlenmiş bir önceki anket sonuçlarında, düşük kükürtlü yakıtlara geçişte sorun yaşanmadığının görüldüğü belirtilerek, yeni oluşturulan anketin deniz yakıtlarının kullanımı ve yakıt transferi işlemlerini içerdiği ifade edilmektedir.

Söz konusu anketin bir yıl süreceği, 1 Mayıs 2022 tarihinde sonlanacak anketten elde edilen verilerin, yakıt ikmali ve işletimi ile ilgili geliştirilmeye ihtiyaç duyulan özel bölgelerin belirlenmesinde fayda sağlayacağı bildirilmektedir.

Anketin ayrı olarak sunulabilen iki farklı bölümden oluştuğu;

1. Bölümde; sadece uygun yakıt olan çok düşük (VLSFO) ve ultra düşük kükürtlü yakıtlar (ULSFO) kullanan gemilere yönelik yakıt kalitesi hakkındaki anket sorularına,

2. Bölümde ise her iki uygun yakıtların yanı sıra ,egzoz gazı temizleme sistemi (scrubber) ile birlikte % 0.5 kükürt oranının üzerinde yakıt kullanan gemilerin yakıt kalitesine yönelik sorulara yer verildiği belirtilmektedir.

1 Mayıs 2022 tarihine kadar,

linkinden indirilebilen anketin doldurularak, Fuel-Survey-2021@ics-shipping.org  e-posta adresine gönderilmesi talep edilmekte olup, anketten elde edilen bilgilerle, Uluslararası Denizcilik Örgütü ve diğer platformlarda ilgili çalışmalar kapsamında yakıtların kalitesini, miktarını ve güvenlik standartlarının iyileştirilmesine katkı sağlamasının hedeflendiği bildirilmektedir.

Bilgilerinize arz/rica ederim.

473_1356_gemi_yak_tlar_n_n_miktar_ve_kalitelerinin_tan_mlanmas_na_y_nelik_anket.pdf