Sıvılaşma tehlikesi olan boksit yükü ile ilgili uyarılar hk.

İlgi: Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)'nün 15.09.2017 tarih ve 22 sayılı basın bildirisi ve Eki.

İlgi yazıda, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Kargo ve Konteyner Taşımacılığı Alt komitesi'nin dördüncü oturumunda nemin boksiti tehlikeli bir madde durumuna getirebileceğine dikkat çekildiği ve başta gemi adamları, gemi sahipleri, terminal operatörleri ve kaptanlar olmak üzere bütün ilgili taraflar için boksit taşınması hakkında bilgi veren bir sirküler yayımlandığı belirtilmektedir.

İlgi yazı ve sirkülerde vurgulandığı üzere, küçük partikül içerikli büyük miktarlardaki boksit neme maruz kaldığında değişikliğe uğrayabileceğinden (sıvılaşabildiğinden) Grup A yükleri gibi değerlendirilmelidir. IMO yetkilileri, A sınıfındaki yüklerin nemle teması sonrası serbest yüzey çamuru oluşabildiğine ve gemide alışılmışın dışında hareketler (yalpalama gibi) görülebildiğine dikkat çekmektedir. Kaptan, bu hareketlerin yükteki değişiklikle ilgili olduğunu bilmeli, uygun önlemi almalı ve IMSBC Kodu'nun ilgili bölümüne (7. Kısım) başvurmalıdır.

İlgi yazı ve Eki IMO sirküleri ilişikte sunulmuştur (Ek-1).

Bilgilerinizi arz ve rica ederiz.

Saygılarımızla,

Murat TUNCER

EKLER:

Ek-1: İlgi yazı ve Eki IMO Sirküleri.

DAĞITIM:

Gereği                                                                                   Bilgi:

-Tüm Üyelerimiz (Web)                                                      -Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı

-Türk Armatörler Birliği                                                       Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü

-S/S Gemi Armatörleri Motorlu Taş.Koop                          -Sn. Sefer KALKAVAN

-Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği                          TOBB DTO'ları Konsey Başkanı

-İMEAK DTO Şubeleri                                                       -Meclis Başkanlık Divanı

-GİSBİR                                                                              -Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyeleri

-TÜRKLİM                                                                         -Sn. Erol YÜCEL

-UTİKAD                                                                            TOBB Türkiye Denizcilik Meclisi Başkanı

-GESAD                                                                             -İMEAK DTO Meclis Çevre Komisyonu

-Gemi Brokerleri Derneği                                                  -Piri Reis Üniversitesi